15 Mar 2013

Undang-Undang Untuk Perisian Lanun Di India!!


1. Cetak rompak
adalah perisian haram di India
Di India, hak cipta perisian komputer dilindungi di bawah Akta Hak Cipta India tahun 1957. Perlindungan hak cipta untuk perisian dengan pengarang individu berlangsung selama tempoh kehidupan pengarang dan terus 60 tahun selepas kematian pengarang. Agensi-agensi Kerajaan seperti Kementerian Teknologi Maklumat dan Kementerian Pembangunan Sumber Manusia telah memainkan peranan aktif dalam membantu pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang India dalam melindungi pemegang hak cipta perisian. 2 Copyright Kelayakan Satu kerja perisian asal tidak perlu disiarkan dalam perintah untuk menerima perlindungan hak cipta. Secepat sekeping perisian komited untuk medium ketara, ia secara automatik menerima perlindungan di bawah undang-undang hak cipta India. Walau bagaimanapun, penulis perisian mempunyai pilihan untuk mendaftar kerja asal mereka dengan Pejabat Hak Cipta. Pendaftaran perisian dengan Pejabat Hak Cipta bukanlah satu keperluan untuk menerima perlindungan hak cipta, tetapi ia boleh membantu dalam saman pelanggaran mana bukti pengarang asal mungkin diperlukan.


3. Definisi Cetak Rompak Perisian di India
Menurut NASSCOM, cetak rompak perisian melibatkan penggunaan, penghasilan semula atau pengedaran tanpa menerima kebenaran yang dinyatakan penulis perisian. Cetak rompak perisian datang dalam empat bentuk biasa. Yang pertama adalah cetak rompak pengguna akhir, dan ia berlaku apabila pengguna perisian memasang perisian pada mesin lebih daripada mereka berhak di bawah perjanjian lesen mereka. Kedua loading cakera keras, dan ia berlaku apabila peniaga komputer memasang salinan haram perisian ke dalam komputer sebelum jualan mereka. Yang ketiga adalah Pemalsuan perisian, dan ia melibatkan pembiakan yang menyalahi undang-undang, dan penjualan berikutnya perisian dalam bentuk yang hampir sama dengan produk asal. Keempat adalah cetak rompak Internet, dan ia berlaku apabila individu meletakkan salinan perisian tanpa kebenaran di Internet untuk muat turun. 4. Hukuman Di bawah Akta Hak Cipta India, lanun perisian boleh dibicarakan di bawah undang-undang kedua-dua sivil dan jenayah. Hukuman penjara minimum bagi pelanggaran hak cipta perisian adalah tujuh hari, dan hukuman penjara maksimum tiga tahun. Denda Berkanun terdiri dari minimum sebanyak 50,000 kepada maksimum sebanyak 200,000 rupee.


5. Pemulihan
India mahkamah boleh mengambil pelbagai langkah-langkah yang direka untuk memberikan bantuan kepada pemegang hak cipta yang hak telah dilanggar. Salah satu daripada langkah-langkah ini adalah pesanan bahawa semua salinan langgaran - termasuk salinan induk - dirampas dan dimusnahkan. Satu lagi cara bahawa mahkamah memberikan bantuan kepada pemegang hak cipta adalah melalui pampasan kewangan, yang boleh terdiri daripada ganti rugi kewangan, ganti rugi berkanun, kos mahkamah dan yuran peguam.

0 comments

Post a Comment

JOM KLIK IKLAN

Blog Archive