26 May 2013

Jangan Hina Ulama.

Berhati-hati, jangan sampai kita menghina mereka


Ketahuilah barangsiapa yang menghina ulama maka dia telah menghina Nabi s.a.w. Ulama adalah pewaris para anbiya’, kerana tugas mereka meneruskan perjuangan Nabi s.a.w. iaitu menyebarkan dakwah Islam agar mengesakan Allah s.w.t. Maka terkutuklah manusia yang bermain-main dan mempersendakan ulama kerana merekalah yang membawa sinar cahaya Islam selepas kewafatan baginda s.a.w.
Kedudukan ulama’ sangat mulia di sisi Allah s.w.t. Oleh itu, jangan sesekali kita memperkecilkan kewibawaan mereka apatah lagi menghina, mengutuk dan mencerca mereka dengan tuduhan yang tidak berasas. Bahkan termaktub di dalam hadith bahawa Nabi s.a.w. melarang kita daripada menyakiti hati orang kafir zimmi, inikan pula alim ulama kita. Tidak dinafikan bahawasanya mereka tidak terlepas daripada melakukan kesilapan, kesalahan dan juga dosa, tapi semua itu tidak boleh kita ukur dengan batang tubuh kita.
Ilmu dan ibadat kita setara mana kalau nak dibandingkan dengan mereka, setakat tahu basuh berak boleh la, itupun nasib baik tahu, kalau tidak, berlumuranlah dengan najis, panggil engkau “tahi”(najis) lagi bagus, tak sedar diri. Maafkan ana sahabat2 sekalian sebab menggunakan kalam yang agak kasar sedikit, bukan apa sahabat2 sekalian, ana geram dan rasa nak naik angin jer bila teringat dekat blog ni, masih panas di telinga ni http://pasvspas.blogspot.com/

Mana tak marahnya sahabat2 sekalian, tak berhati perut langsung tuan punya blog ni, tak ada rasa hormat dan adab dengan para alim ulama, agaknya dia tak belajar, boleh jadilah. Dalam blog ni dian hina ulama kita iaitu Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dan Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat. Kedua-dua tokoh tersebut bukan sembarangan orang, bahkan dunia mengiktiraf ketokohan mereka sebagai ulama, begitu juga dengan guru2 di Al-Azhar dan ulama2 lain, senang2 pula dia tuduh ulama kita sesat dan kafir. Siapa kita???

Tok Guru tidak pernah memusuhi sape2 hatta parti lawan sekalipun, tapi mereka hanya memperjuangkan kebenaran sebagaimana yang dituntut oleh Allah dan Rasulnya sahaja. Kalau parti lawan telah melaksanakan segala tuntutan tersebut tiada guna kita melawan mereka sebaliknya kita akan menyokong mereka, ini yang ana dengan daripada dua orang Tok Guru kita. Bahkan Tok Nik merasa hairan kenapa UMNO tidak mahu ikut Islam seluruhnya, itu sahaja yang kita nak tahu…kenapa dan kenapa dan kenapa???

Lagipun Tok Guru tak pernah bermaksudkan sedemikian tentang Allah turun dari langit. Sebenarnya kita tak faham secara menyeluruh dan apa yang dimaksudkan Tok Nik yang sebenarnya, dan kita terlalu cepat membuat andaian lalu menghukum mereka dengan tidak seadilnya. Kita bimbang kalau suatu hari nanti Allah tunjuk balasan atas perbuatan kita menghina mereka, kerana kita perlu tahu bahawa ulama adalah pewaris para anbiya’ dan orang yang paling dekat dengan Allah s.w.t.
Doa mereka maqbul

Adalah doa alim ulama ini lebih dimaqbulkan Allah daripada hamba yang sentiasa lalai seperti kita ni. Dan kasih sayang serta rahmat Allah lebih hampir kalau nak dibandingkan dengan kedudukan kita sekarang, itu perlu diakui, kerana itulah hakikat yang sebenarnya. Jadi sedarlah sahabat2 sekalian dan bertubatlah sebelum terlambat kerana azab Allah itu tiada dapat diduga, tapi yang pasti ia akan datang kepada mereka2 yang fasiq lebih lagi fasiq kepada ulama.
Satu lagi sahabat2 sekalian, kita bimbang kalau2 ulama tidak redha terhadap apa yang kita sebarkan atau fitnahkan samada melalui kata2 atau tulisan2, mudharat datang tanpa kita mampu mengatasinya melainkan penyesalan yang tiada berkesudahan. Oleh itu, sama2 lah kita menjaga adab kita dengan alim ulama kita agar hidup kita sentiasa di bawah rahmat Allah dan redhaNya.

0 comments

Post a Comment

JOM KLIK IKLAN

Blog Archive