28 Jun 2013

Forex HALAL VS Forex HARAM

Dewasa ini, pelbagai cara untuk membuat duit melalui internet diantaranya ialah Buat duit dari rumah, ChurpChurp, 8share, Murahnya, forex dsb. Namun saya ingin mengonsikan artikel tentang Permasalahan Forex dalam Islam.

Definisi Forex

Apa Itu Forex?
Tukaran Matawang) untuk pemahaman yang paling mudah bagi mereka yang baru berjinak-jinak dengan dunia FOREX adalah seperti berikut:
Forex merupakan dagangan matawang asing di antara sebuah  negara dengan negara lain. Pada masa ini, Forex merupakan pasaran terbesar di dunia, iaitu dengan dagangan mata wang berjumlah lebih dari $3 TRILLION sehari.

Pasaran Forex tidak mempunyai tempat dagangan khusus seperti New York Stock Exchange (NYSE), atau Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE). Sebaliknya forex ini melibatkan ‘dagangan antara bank (interbank)’ di mana bank-bank menjalankan dagangan antara satu sama lain tanpa lokasi khusus.



Mengapa Forex HARAM?
 
Tentu ramai yang masih pelik kenapa forex dikatakan haram dalam islam? kenapa? 
 
BACA Majlis Fatwa Kebangsaan menyataakan Bahawa Forex adalah haram dalam islam.
Apakah dalil dan nas alquran yang menyatakan bahawa forex itu haram? wallahualam.
 
Pandangan Forex oleh Ustaz Sobri...

Dalam perniagaan samada online atau offline, target utama seseorang itu adalah untuk mendapat profit atau keuntungan lagi banyak lagi bagus. Kadang-kadang dek kerana keghairahan untuk memaximumkan keuntungan ramai antara kita tidak meletakkan Islam sebagai landasan utama penilaian serta kepentingan peribadi lebih diutamakan daripada membuat kebajikan.

Dalam menentukan halal dan haram sesuatu perkara bukan hanya dengan congakan dan agak-agak saja. Sejak akhir-akhir ini pelbagai bentuk perniagaan dan peluang pendapatan muncul dalam bentuk online antaranya hyip, autosurf, matrix sistem, forex dan sebagainya. Dalam usaha untuk memberi pandangan terhadap sesuatu sistem baru maka 'alim 'ulamak terpaksa membuat kajian terhadap nas-nas umum dari al-quran dan hadis serta melihat apakah ada di sana sebab kiasan yang boleh disandarkan untuk menetapkan sesuatu hukum.

Saya ringkaskan dahulu supaya mudah difahami.
Forex adalah suatu perniagaan berbentuk pertukaran nilai sesuatu mata wang dengan mata wang yang lain. Nilai sesuatu mata wang bertukar menjadi tinggi dan rendah atas beberapa faktor termasuk ekonomi, politik dam kestabilan sesebuah negara. Kecanggihan dunia IT dan telekomunikasi hari ini menjadikan perniagaan mata wang adalah yang tersibuk didunia. Sebab itu kadang-kadang dalam masa beberapa saat saja nilainya boleh berubah dan memberi kesan untung/rugi kepada pedagang/trader.

Beberapa perkara perlu dilihat sebagai asas penilaian kita terhadap forex:

1. Akad. Dalam islam akad jual beli perlu antara kedua-dua pihak. Bentuk persetujuan ini sebaiknya melalui lafaz antara keduanya. Walaubagaimanapun dengan perkembangan hari ini bebrapa pendekatan yang diharuskan dalam Islam sebagai tanda persetujuan seperti penerimaan resit dan no id payment yang menunjukkan pengesahan berlakunya akad jual beli antara kedua pihak. Dalam forex ini secara asasnya semasa sell/buy telah berlakunya akad jual beli ( real time ) seperti yang terpapar kat akuan info dalam bentuk no id payment. Maknanya sudah berlaku jual beli disitu dan tidak ada keraguan lagi ianya adalah real time dalam perniagaan pertukaran mata wang ini. Adapun sell dulu adalah merupakan istilah saja. Sebenarnya sell juga bermakna kita membeli tapi pada nilai harga yang rendah untuk kita jual nanti bila berlaku kenaikan nilai mata wang tersebut.

2. Berkaitan keuntungan yang diperolehi dikategorikan sebagai riba nasiah ( disebabkan penangguhan ). Kat forex ni keuntungannya bukan disebabkan oleh penangguhan tetapi disebabkan oleh perubahan nilai. Riba nasiah bermaksud anda memberi pinjaman kepada seseorang dan orang tersebut perlu membayar balik dalam tempoh tertentu dengan ada penambahan beberapa persen atas kadar pinjaman tersebut seperti yang berlaku dikebanyakkan bank di Malaysia hari ni. Jadi hujah menyatakan forex ini adalah haram kerana ada unsur riba nasiah yg berpunca kerana penangguhan adalah tidak tepat.

3. Berbalik kepada open pending nak disamakan dengan seperti membeli ikan di air atas alasan suatu yang tak pasti adalah juga kurang tepat. Open pending stop/limit adalah seperti kita mem'booking' pada price tersebut kerana kita ingin membeli diwaktu tersebut. Maknanya ianya hanya tempahan dan jual beli yang sebenarnya berlaku ketika touch price tersebut barulah kita akan mendapat id payment dalam akaun kita menunjukkan tika dan saat itu sudah berjalan jual beli tersebut.

4. Berkaitan kenyataan yang menyatakan pendapat fatwa majlis agama Islam negeri Perak dibawah pimpinan Datok Harussani hanya pada forex yang ada panel syarak saja. Rasanya pendapat itu perlu diperhaluskan. Secara asasnya tidak ada dalil atau nas yang menyatakan bahawa perlu ada panel syarak barulah sesuatu perniagaan itu sah dan halal. Tidak ada. Dalam Islam ada 2 asas utama untuk menentukan sesuatu muamalah atau perniagaan itu sah. Pertama tidak melanggar syarak dan kedua niat yang ikhlas. Di Malaysia terbentuknya panel syarak adalah desakan daripada rakyat untuk memastikan setiap urusan perniagaan perlu diawasi supaya menepati syarak. Berkaitan forex ni platform kebanyakkannya adalah orang barat mana nak ada panel syarak. Kalau macam tu kita tak boleh niaga langsung dengan orang barat sebab mereka tak ada panel syarak. Bukan niat untuk mempermudahkan sesuatu perkara. Tanggungjawab kita sebelum berurusan dengan orang samada Islam atau belum Islam ialah memastikan apa yang kita nak berurusan tu adalah tidak melanggar syarak. Kalau ada di sana panel syarak bagi syarikat tersebut lebih baik dan kalau tidak ada bukan bermakna tak boleh, cuma teliti dulu. Saya rasa cukup dulu untuk kali ini.
 
Pendapat Orang Ramai.

FOREX HARAM?
ramai yang mengatakan yang forex ni haram..
ada juga yang kata harus..

PENDAPAT SAYA.
kalau persoalkan tentang hukum halal dan haram
mari kita lihat pada soalan di bawah ni..

1.Bila kita beli kereta,biarpun CCM atau CASH..saya nak
tanya korang la..ada tak bank ambil interest?
ada bukan?interest dan swap..mana lebih dekat kepada riba?
interest bukan?so halal ke urusniaga tu?

2.Bank-bank kat malaysia ni,walaupun simpanan
di bank..kita akan dapat interest bukan?so interest tu halal ke?

3.bila kita keluarkan duit daripada atm bank lain,berapa jumlah interest yang kena charge?Rm1.00 bukan?bukankah itu interest?
seperti maybank.selepas 4 kali pengeluaran dalam tempoh sebulan,kita akan di charge 0.50sen interest bukan?

4.bila kita berniaga,pasti ke duit yang kita dapat tu halal?
adakah kita tahu pembeli kita tu bawa duit yang halal?
manalah tahu ianya daripada penjual **** ke,duit judi ke,pelacur ke...tahukah anda?

5.jangan jauh-jauh,kerajaan ambil cukai tahunan...
cukai harta,cukai tanah..interest juga tu...

6.berhutang juga haram betul tak?sebabnya..riba juga tu
biarpun anda pinjam dengan bank,tetap juga kena interest..

sy sokong juga hasnan5 2,pd sy byk lagi pkara yg betul2 haram dh sah dlm Alquran masih berlegar dinegara kita..namun tindakannya?mmm..forex ni msih ada selisih pdpat lgi ... wallahualam
 
Pandangan saya
pandangan saya tidak berkitn dengan forex tetapi saya hanya ingin memberi pendapat bahawa kebanyakan negara akan memabanteras kegiatan pengubahan wang secara haram atau lebih dikenali sebagai tiada lesen dalam urusan itu,seperti yang kita lihat sebelum ini, liberty reserve telah ditutup kerana mengubah wang dengan banyak secara haram KLIK & BACA

Memang benar LR (lIBERTY RESERVE) tempat untuk penjenayah melakukan transaksi untuk membeli dan menjual senjata api sehingga Berbillion-bilion USD...
 
Tetapi tahukah anda, disebalik penutupan LR
Sebenarnya LR tidak memberikan keuntungan sedikit pun kepada US Goverment. Sebab itu mereka ingin terminate LR untuk kepentingan mereka sendiri. Semua duit yang bernilai ratus,ribu,juta,billion DIBEKUKAN! Kemanaperginya wang itu? Anda fikirkanlah sendiri.

P/S: Ramai dah orang jadi kaya raya dengan forex ni, tak perlu kerje dengan majikan, duk rumah, duit masuk, boleh beli keter, umah, yang tu bank negara jeles tu x dapat $$ keuntungan kat die.. Cuba kalau org tu buat forex berbillion2.. jangan mimpilah nak tranfer ke malaysia tanpa sekatan apa... jwbnye duk us la...

Rompak RM20, Kena Penjara 7 Tahun 4 Sebatan

Mohd Anuar dipenjara tujuh tahun dan empat sebatan oleh Mahkamah Sesyen, di sini, semalam.
[SH] KUALA TERENGGANU - Walaupun tidak berbaloi dengan ‘hasil’ rompakannya iaitu cuma RM20, namun seorang buruh terpaksa akur apabila dijatuhi hukuman penjara tujuh tahun dan empat sebatan oleh Mahkamah Sesyen, di sini, semalam, selepas mengaku bersalah merompak seorang wanita menggunakan sebilah pisau, April lalu.
Hakim Wan Fadhilah Nor Wan Idris membuat keputusan itu selepas tertuduh, Mohd Anuar Jusoh, 33, mengaku bersalah merompak mangsa, Maria Md Hussin, 30.
Mohd Anuar mengaku melakukan rompakan bersenjata dengan melarikan beg tangan milik mangsa yang mengandungi beg duit; kad pengenalan dan lesen memandu; beberapa kad mesin pengeluaran wang automatik (ATM); peralatan solek; wang tunai RM20 dan sebuah telefon bimbit.
Dia mengaku melakukan kesalahan di bawah Seksyen 392/397 Kanun Keseksaan itu di bilik sewa tingkat 3, Jalan Banggol, di sini, kira-kira jam 4.15 petang, 9 April lalu.
Terdahulu, dalam rayuannya, Mohd Anuar merayu mahkamah meringankan hukuman terhadapnya kerana mendakwa sudah insaf dan perlu menyara ahli keluarganya.
Berdasarkan fakta kes, mangsa yang berada di rumah sewanya ternampak Mohd Anuar di luar biliknya lalu bertanya mengenai kehadirannya di kawasan rumah sewa itu.
Mohd Anuar yang pada mulanya memberi alasan mahu berjumpa dengan kawannya tiba-tiba datang ke arah mangsa sambil mengacukan sebilah pisau dan meminta mangsa menyerahkan beg tangan.
Mangsa yang bimbang diapa-apakan berundur sebelum Mohd Anuar merampas beg tangan dan telefon bimbit di tangannya.
Bagaimanapun, dia ditahan orang ramai di luar bilik sewa mangsa selepas mendengar jeritan mangsa yang meminta pertolongan.
P/s: Menyesal pun tidak berguna!!!!

Wanita paling cantik di Asia 2012

Siapakah wanita paling cantik di Asia 2012? Inilah wanita paling cantik di Asia 2012 yang korang perlu tahu. Nama wanita ini ialah Elly Tran Ha, seorang yang berbangsa Vietnam dan berumur 25 tahun. Wanita paling cantik di Asia 2012 ini merupakan seorang model sepenuh masa di Vietnam dan beliau mula terkenal pada tahun 2009 selepas beberapa gambar seksinya tersebar di internet melalui blog. Elly Tran Ha mempunyai ketinggian 1.63m dan berat 47kg.






Resepi "Jus Katak" Untuk Yang Mati Pucuk

frog_juice_005
Anda tentu telah biasa mendengar berbagai jenis jus, sebut saja seperti jus buah, jus sayur-sayuran atau campuran keduanya untuk menjaga kesihatan dan mengibati berbagai penyakit. Namun, bagaimana jika anda mendengar @ minum  jus katak?
Jus katak yang mungkin begitu sangat menjijikan bagi anda ini memang benar-benar ada dan dikatakan memiliki  khasiat untuk mengubati berbangai penyakit, namun bagi sebahagian orang jus ini  lebih popular kerana dapat mengubati penyakit (mati pucuk) para lelaki.
Di Peru, jus  ini kerap disebut "viagra" kerana sangat sesuai bagi para pengidap lemah syahwat. Masyarakat Peru percaya jus katak memiliki khasiat sebagai penambah stamina. Jus katak atau extracto de rana ini sangatlah laris di pasar awam Kota Lima. Kerana, selain untuk pengubatan (mati pucuk), jus ini juga dapat mengubati penyakit lain seperti, asma, bronkitis, dan tubuh lesu.
Efek afrodisiak utama jus ini mungkin berasal dari salah satu bahan yang disebut maca yakni tanaman asal Amerika Selatan yang terkenal kerana kekuatan eroticnya.
Bila anda berjalan-jalan di pasar Kota Lima, beberapa penjual jus katak akan siap melayani anda. Salah satunya adalah Carmen Gonzalez.
bagi sesiapa yang rasa nak cuba buat resepi ini boleh cuba ye...
resepi jus katak:
campurkan tiga sudu panas kaldu kacang putih, dua sudu penuh madu, dan daun lidah buaya serta tak ketinggalan beberapa sudu maca ke dalam blender. Setelah dicampur, kemudian masukkan katak ke dalam adunan tersebut. Hasilnya, minuman seperti milk shake yang menyengat tekak.
dalam sehari ada 50 pelanggan yang menghampiri gerai Carmen untuk meminum jus katak. Mereka menikmati jus itu seperti orang  bersantai minum kopi di pagi atau tengah hari .sumber

Gambar Perkahwinan Diraja Tengku Amalin Aishah Putri & Pengiran Muda Abdul Qawi Selamat Diijabkabul

Jutaan tahniah diucapkan kepada psangan diRaja Tengku Amalin Aisyah Putri dan Pengiran Muda Abdul Qawi diatas perkahwinan baginda.Pasangan Diraja telah selamat diijabkabul pada 27 Jun 2013 di Istana Mahkota Kubang Kerian.

pengantin diraja brunei dan kelantan
YAM Tengku Amalin Aishah Puteri merupakan adinda bongsu DYMM Sultan Mohammed V manakala YAM Pangiran Muda Abdul Qawi pula merupakan anakanda kedua DYMM Paduka Seri Pangiran Perdana Wazir Sahibul Himmah Wal-Waqar Pengiran Muda Mohamed Bolkiah

 Lagi gambar majlis perkahwinan YAM Tengku Amalin

majlis perkahwinan diraja brunei dan kelantan 

tengku-amalin (1) tengku-amalin
  tengku-amalin2

  tengku-amalin3


Cantik dan ayu YAM Tengku Amalin.Semoga perkahwinan baginda berkekalan hingga akhir hayat.sekali lagi tahniah kami ucapkan


Cara Mengenali Perniagaan Yang Menggunakan Pelaris

 

Cara mudahnya nak tahu kedai itu ada pelaris (Khadam jin), baca Ayat Qursi 3kali di luar dari kedai. Sebaiknya semasa dalam kereta. Kemudian buka tingkap dan tiup 7x ke arah kedai. Tak perlulah tiup macam bomoh pooh kiri pooh kanan.he..he.. Tiup perlahan-lahan sampai habis nafas(mcm ustaz Ismail Kamus ajar)

Sekiranya ada pelaris di kedai tersebut, “khadam” tu akan marah dan kita akan rasa seperti satu angin menerpa ke muka kita. Kalau dah macam tu, eloklah kita jangan makan dikedai tersebut.

Beberapa cara di bawah bolehlah diamalkan untuk mengelak sihir :-

1) Al-Fatihah.

2) Membaca tiga surah terakhir atau 3 Qul setiap hari.

Ia berdasarkan hadith :

قال لي رسول الله صلى الله عليه وسلم : إقراء قل هو الله أحد , والمعوذتين , حين تمسي و حين تصبح , ثلاث مرات تكفيك من كل شيء ( رواه أبو داود والترمذي )

Ertinya : Baginda S.A.W telah berkata kepadaku : “Bacalah Qul Huwa Allahu Ahad” (al-ikhlas) dan (surah an-Nas) dan (surah al-falaq) sebanyak 3 kali ketika pagi dan petang, ia mampu mencukupkan kamu dari segala sesuatu.( At-Tirmidzi, Bab Doa yang disebut Ketika Ingin Tidur, no 3570 ; Sunan Abu Daud, Bab Apa Yang Dibaca Ketika Subuh, no 5072 ( Nuzhatul Muttaqin, no 1457 , 2/229 ) At-Tirmidzi : Hasan Sohih, An-Nawawi : Sohih.
 

27 Jun 2013

Gambar Gangguan Seksual Wanita Pada Kanak-Kanak

JOM KLIK IKLAN

Blog Archive