16 Aug 2013

Kenali 25 Ciri-Ciri Ajaran Fahaman Syiah.

Assalammualaikum...w.k.t

Sejak kebelakangan ini negara kita digembarkan dengan fahaman syiah yang semakin menular dikalangan rakyat Malaysia tanpa kita sedari. Jadi dengan sedikit ilmu yang masih ada pada diri ini sudi berkongsi dengan rakan-rakan bloger sekalian. 


Berikut adalah ciri-ciri yang ada pada Ajaran Syiah :  1. Mereka tidak membansuh dalam wuduk tetapi hanya menyapu di atas kaki seperti memakai khuf( kasut kulit). 
 2. Ketika qiam solat mereka menjatuhkan tangan ke bawah (sisi) tanpa meletakkan tangan di atas pusat. 
 3. Kebanyakkan pengikut syiah akan membawa At-Turbah (sejenis batu yang dijadikan sebagai tempat sujud).
 4. Pengikut syiah tidak akan mengakhiri solatnya dengan salam tetapi mereka akan memukul kedua pehanya beberapa kali. 
 5. Kebanyakkan dari mereka hanya solat 3 waktu kerana disisi mereka, harus menjamakkan solat zohor-ansar dan maghrib-isyak walaupun tanpa bermusafir. 
 6. Menghalalkan nikah mutaah. 
 7. Memaki hamun dan mencela para sahabat Nabi saw dan isteri-isteri Nabi saw. 
 8. Mencela imam-imam sunnah 4 mazhab seperti Imam Hanafi,Maliki,Syafie, dan Hanbali dan imam-imam hadis yang lain seperti Imam Bukhari dan Muslim.
 9. Mengatakan bahawa al-Quran masih belum lengkap, sepatutnya 2 kali ganda lebih tebal daripada al-Quran yang ada sekarang. 
 10. Mengatakan Saidina Ali ra lebih layak menjadi khalifah daripada Saidina Abu Bakar,Saidina Umar dan Saidina Uthman.
 11. Seorang syiah tidak boleh boleh diberikan nama atau dipanggil dengan nama Abu Bakar,Umar,Uthman,Muawiyah dan Aisyah.
 12. Beriktikad Imam-Imam 12 mereka adalah maksum (bebas daripada dosa besar dan dosa kecil). Bahkan ada dikalangan ulama-ulama mereka mengatakan kedudukan imam-imam 12 adalah setara bahkan ada yang mengatakan lebih tinggi dari kedudukan para Nabi dan Malaikat yang paling hampir dengan Allah. 
 13. Mengaku sebagai pengikut ahli bait Nabi. 
 14. Rukun islam pertama : mengucap dua kalimah syahadah tetapi bagi fahaman syiah adalah walayah (imam 12) . Oleh itu jika ada yang tidak percaya dengan salah seorang dari imam-imam 12 maka jatuh kafir. 
 15. Kain kafan mayat mereka bertulis. 
 16. Membaca talqin tetapi dengan menyebut imam-imam 12. 
 17. Meletakkan gambar imam-imam 12 mereka di dalam rumah . Biasanya di dalam bilik. 
 18. Suami halal meliwat isteri.
 19. Harus taqiah (boleh menipu,berpura-pura) untuk menarik ahli sunnah masuk syiah. 
 20. Mereka tidak ada solat terawih. Jika ada orang syiah berterawih adalah bertujuan bertaqiah. 
 21. Mereka lebih banyak menyebut kalimah Imam-Imam mereka daripada menyebut kalimah Allah ketika mereka ditimpa musibah. 
 22. Orang syiah tidak berpuasa pada hari Asyura tetapi mereka hanya menunjukkan kesedihan di hari tersebut. 
 23.  Dapat masuk kesyurga dan dijauhkan dari neraka jik memakan tahi imam mereka.
 24.  Boleh mengadakan hubungan dengan budak kecil yang masih bayi.
 25. Setiap kali menyambut hari peringatan seperti hari memperingati terbunuhnya Saidina Ali bin Abi Talib dan peringatan terbunuhnya Saidina Hussien bin Abi Talib , pengikut syiah akan melakukan upacara-upacara yang menunjukkan kesedihan mereka terhadap musibah-musibah yang menimpa ahlul bait. Dalam merayakan ritual ini cara mereka berbeza-beza mengikut tempat. Di negara teluk mereka memukul-mukul badan mereka dengan tangan kosong, tetapi di Pakistan dan Lebanon mereka akan mencederakan badan mereka sendiri dengan pedang atau belati untuk menumpahkan darah atau melukai anggota badan. Di tempat lain ada yang memukul badan dengan rantai. 
Secara keseluruhan artikel ini bukan lah untuk menanam benih kebencian pada fahaman syiah ini, tetapi sebagai ingatan kepada kita semua dan mengenai mereka yang berfahaman syiah. Ini ada mereka yang salah faham mengatakan syiah itu islam cuma berbeza mazhab, tetapi sebenarnya syiah bukan mazhab tetapi agama. 

Sumber : FB

0 comments

Post a Comment

JOM KLIK IKLAN

Blog Archive