15 Aug 2013

Kesan Kudeta Mesir kepada Gaza Kini

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/q71/s720x720/1146596_553412798027138_1161140085_n.jpg

Akibat daripada rampasan kuasa tentera di Mesir tidak terhad kepada ketakutan kerajaan pimpinan Hamas, sebagai hasil daripada pemecatan seorang presiden yang bergabung dengan kumpulan Islam yang sama seperti Hamas. Malah, rampasan kuasa itu diikuti oleh sebuah usaha yang pernah dibuat sebelum ini untuk memusnahkan terowong antara Semenanjung Gaza dengan Mesir, dan mengetatkan kepungan Semenanjung Gaza, selari dengan kempen hasutan yang luas dalam media Mesir yang menyokong rampasan kuasa terhadap Hamas.

Jika proses demokrasi bebas tidak kembali dan tidak dibuka ruang kepada semua kelompok di Mesir, dan jika kuasa terus disita, dengan sokongan dari tentera, oleh golongan-golongan yang bergabung dengan saki-baki rejim Mubarak yang lepas, atau kelompok yang komited kepada wawasan Barat terhadap proses demokrasi dan politik di dunia Arab, maka Semenanjung Gaza akan terus mengalami sekatan lagi.

Ini bertujuan untuk melemahkan dan menumbangkan kerajaan yang dikendalikan oleh Hamas di Semenanjung Gaza dan mengukuhkan Palestine National Authorities (PNA) di Ramallah di samping menggalakkan proses damai semula. Walau bagaimanapun, ini boleh mendatangkan kesan buruk secara lansung kepada perdamaian Palestin, dan usaha untuk meletakkan kuasa pemeritahan di bawah orang Palestin sendiri.


Pertama: Kudeta dan Implikasinya terhadap Semenanjung Gaza

Rampasan kuasa tentera yang berlaku di Mesir pada 3/7/2013 mempunyai kesan yang besar terhadap Semenanjung Gaza, terutamanya terhadap Hamas, tidak semestinya kerana berat sebelah Hamas untuk satu pihak di Mesir- walaupun Hamas tidak menyembunyikan simpati mereka terhadap Ikhwan Muslimin (IM) - tetapi kerana ia tahu serta-merta bahawa perkembangan dramatik di Mesir akan mempunyai kesan lansung kepada Gaza.

Kesan sampingan dari Mesir boleh dikenal pasti melalui berikut:

1. Kebanyakan media Mesir yang menyokong rampasan kuasa mula membuat tuduhan tidak henti-henti terhadap beberapa pihak dalam Semenanjung Gaza, terutamanya Hamas. Ini mendorong kerajaan di Gaza untuk mengeluarkan beberapa kenyataan menafikan tuduhan-tuduhan ini, dan mengecam apa yang digambarkan sebagai kempen yang dianjurkan terhadapnya.

2. Pemberhentian (hampir lengkap) hubungan politik dan keselamatan tercetus antara kerajaan sementara di Semenanjung Gaza dan pihak berkuasa Mesir, kecuali panggilan telefon dengan skop yang minimum untuk memudahkan beberapa isu-isu kemanusiaan.

3. PNA di Ramallah mengambil kesempatan daripada perkembangan di Mesir, untuk menuntut Hamas kembali kepada proses perdamaian. PNA telah bertindak seolah-olah ia adalah pihak yang menang dalam perkembangan di Mesir, dan seolah-olah Hamas adalah parti yang kalah, kerana penyingkiran Morsi itu. Ini menyuburkan kembali konflik, setelah ia reda buat beberapa ketika.

4. Penutupan hampir sepenuhnya pintu Rafah, beberapa jam selepas rampasan kuasa itu diumumkan, dan sekatan ke atas bilangan penumpang Palestin yang keluar masuk dari Semenanjung Gaza.

5. Pihak berkuasa Mesir kemudiannya berpindah dengan cara yang belum pernah berlaku untuk merobohkan terowong dengan Semenanjung Gaza, sesuatu yang tidak berlaku walaupun di bawah rejim Mubarak ketika puncak ketegangan dengan Hamas pada tahun-tahun pertama sekatan di Semenanjung Gaza. Hasilnya, sehingga satu ribu terowong telah dirobohkan, menyebabkan kerugian lebih kurang USD $230,000,000.

6. Pencerohohan ruang udara pernah dilakukan sebelum ini oleh tentera udara Mesir di selatan Semenanjung Gaza, terutama di Rafah dan Khan Younis, tanpa dipintas oleh tentera udara Israel. Ini boleh difahami sebagai sesuatu telah diselaraskan antara kedua-dua belah pihak. Walaupun langkah Mesir ini mungkin didorong untuk mengikuti militan yang mungkin telah melarikan diri dari Mesir ke Semenanjung Gaza, namun ia telah membuang bayangan negatif kepada hubungan antara Gaza dan pihak berkuasa Mesir, kerana langkah Mesir telah diselaraskan dengan Israel, manakala kerajaan Semenanjung Gaza terkejut dengan kejadian ini seperti penduduk Gaza lain!

7. Bersempena dengan rampasan kuasa, yang dialu-alukan oleh Israel, beberapa pegawai dan menteri-menteri di Israel mengeluarkan kenyataan amaran berturut-turut terhadap semakin meningkatnya keupayaan ketenteraan Hamas, dan keupayaan mereka untuk mengeluarkan senjata tanpa memerlukan penyeludupan yang terhenti melalui terowong bawah tanah. Ia menyebabkan kebimbangan di kalangan Hamas, yang takut, walaupun buat sementara waktu, bahawa Israel mungkin mengeksploitasi rampasan kuasa untuk meneruskan perang yang lalu, perang yang telah dileraikan melalui usaha Morsi.

Oleh itu, langkah-langkah drastik ini menghasilkan impak yang penting, yang terus bergema di Semenanjung Gaza, meletakkan beban tambahan ke atas kerajaan Hamas, terutamanya sebagai beribu-ribu pekerjaan telah dipatahkan di mereka perdagangan yang bergantung kepada terowong bawah tanah di antara Gaza dan Mesir.Kedua: Situasi di Mesir, dan kesannya kepada Semenanjung Gaza:


Tidak syak lagi, usaha untuk menguasai satu kumpulan dengan yang lain di Mesir, hasrat pihak di sebalik rampasan kuasa untuk mengabadikan apa yang berlaku, dan usaha-usaha daripada penyokong presiden digulingkan untuk memasukkan namanya semula dalam jawatan, semua mempunyai kesan langsung ke atas Semenanjung Gaza . Kami akan senaraikan di sini beberapa senario yang mungkin berlaku dalam tempoh terdekat:

1. Morsi kembali menjadi Presiden

Ada yang percaya bahawa beliau pasti akan kembali ke jawatan itu, walaupun selepas pengaturan atau perjanjian antara pelbagai kelompok dalam arena Mesir. Bagaimanapun, kepercayaan yang meluas, memandangkan langkah-langkah yang digubal di atas tanah dan perkembangan yang berturut-turut di Mesir, tidak bermakna bahawa Semenanjung Gaza dan Hamas akan mengembalikan status mereka terdahulu di bawah Morsi - apabila mereka menikmati banyak kerjasama dan hubungan rasmi, sebelum rampasan kuasa.

Malah, jika Morsi dikembalikan semula, dia akan terpaksa berhadapan dengan beban dalaman yang besar. Agenda rasminya akan penuh dengan isu-isu yang tidak berkesudahan, dan Semenanjung Gaza tidak akan menjadi antara keutamaannya. Jikalau dia mampu hanyalah untuk mengurangkan sekatan terhadap Gaza, dan menghentikan hasutan dalaman terhadap rakyat Palestin.

2. Negeri Polarisasi berterusan di Mesir

Ini akan memberi kesan negatif yang akan diterjemahkan kepada tekanan kepada Semenanjung Gaza, dengan Hamas dinafikan akses ke Kaherah, kerana tentera Mesir akan terlalu sibuk untuk menangani isu ini, apatah lagi penyelarasan dengan dasar Amerika Syarikat dan dasar-dasar tertentu negara-negara Arab yang kini jelas memusuhi Hamas - bukan sahaja kerana ia adalah satu gerakan penentangan yang menentang penyelesaian damai dengan Israel, tetapi juga untuk hubungan dengan IM, yang kini sedang ditindas di negara-negara tersebut.

3. Pelan Hala Tuju Masa Depan (Future Roadmap) yang dirangka oleh pemimpin kudeta berjaya

Terdapat ura-ura tentang pengakhiran fasa peralihan di Mesir dalam tempoh beberapa bulan dari sekarang, diikuti dengan pilihan raya presiden, di mana calon yang disokong oleh tentera yang paling berkemungkinan untuk menang, calon rejim Mubarak atau liberal. Dalam kes ini, Hamas akan menghadapi replika rejim Mubarak, lebih atau kurang, di mana rejim Mesir akan berurusan dengan Hamas semata-mata dalam pandangan keselamatan dalam negara Mesir!


Kesimpulan:

Mungkin senario yang paling menguntungkan Semenanjung Gaza dan kerajaannya adalah untuk mengembalikan perlembagaan di Mesir. Walau bagaimanapun, ia kelihatan agak mustahil buat masa ini. Kerajaan yang dipimpin oleh Hamas di Gaza mesti menyesuaikan diri dengan kehadiran rejim yang bermusuh dengannya di Mesir pada bulan-bulan yang akan datang. Jika kempen menentang IM berterusan, Hamas akan terjejas juga, kerana hubungannya dengan IM.

Selain itu, terdapat watak-watak Arab dan Antarabangsa yang akan menggalakkan untuk lebih sekatan dikenakan ke atas Hamas dan cuba untuk mencemarkan imej, bukan sahaja kerana keadaan di Mesir, tetapi juga kerana penggunaan Hamas program penentangan dan penolakan proses damai. Apatah lagi penguasaannya terhadap Semenanjung Gaza.

Selepas itu, beberapa watak akan mengeksploitasi keadaan untuk memberi tekanan kepada rejim di Mesir untuk melaksanakan langkah-langkah keras terhadap Semenanjung Gaza, dengan segala cara untuk cuba menjatuhkan pemerintahan Hamas di sana, di atas alasan untuk memerangi keganasan, melindungi keselamatan negara Mesir, dan sebagainya.

[AK]

Sumber : Al-Zaytouna Centre for Studies and Consultations, 1/8/2013
Gambar: Lensa GAZA

0 comments

Post a Comment

JOM KLIK IKLAN

Blog Archive