15 Aug 2013

Tips memilih desktop atau laptop untuk gaming

Ramai orang teragak-agak nak beli laptop atau pc untuk gaming. tapi ramai orang tak tahu mana satukah yang sepatut nya mereka pilih. beli mahal-mahal tapi nak main game pun tak guna jadi saya akan terangkan mana satukah yang patut anda pilih. tips ni saya ambil dari http://www.reaperz.net/ .

Kalau hendak bermain games di komputer, saya cadangkan anda beli satu desktop PC high end berbanding laptop atas beberapa faktor; antaranya performance yang lebih mantap dan dahsyat serta harga yang jauh lebih murah berbanding laptop.

Namun, ramai juga yang gemarkan untuk bermain games di laptop. Mungkin sebab mudah alih, dan juga tidak memakan ruang yang besar serta tidak memerlukan banyak wayar dan sebagainya.

Namun, kerap kali juga ramai melakukan kesilapan apabila memilih model laptop yang tidak sesuai untuk bermain games. Beli laptop harga RM3000 tapi bila main game mampu set kualiti low or medium sahaja, apakah? Sangat tidak berbaloi bukan? Kalau pandai pilih dan bajet laptop harga RM2000+ pun sudah boleh dibuat bermain games dengan sedap dan mantap.

Beberapa tips daripada saya ini akan menceritakan bagaimana tips memilih laptop untuk kegunaan gaming, semoga dapat membantu anda semua membeli laptop yang sesuai dengan keperluan.


Laptop/desktop Alienware dan Asus ROG 






Hah , jenis macam nie aku ada sebijik tapi pc punya. tapi semua nie adalah custom haha.







Hampir 7k aku habiskan tapi result nye amat aku puas hati

okay sambung kepada topik balik

Terdapat model laptop yang memang dibuat untuk kegunaan gaming, antaranya modelAlienware dan juga Asus Republic of Gamers (ROG).

Apa yang membezakan laptop gaming ini dengan laptop model lain ialah dilengkapi specs yang melampau-lampau canggih dan laju; seperti


  • Mudah overclock dengan satu klik sahaja
  • Boleh control hardware seperti graphic card, ram, kipas, processor etc pada perisian khas untuk laptop gaming ini
  • Mempunyai kapasiti ram yang tinggi contohnya sokongan 32gig ram pada laptop Alienware
  • Mempunyai sistem cooling yang bagus dan mampu mengelakkan overheat biarpun anda melakukan overclock
  • Keupayaan pemprosesan graphic yang tinggi dan menggunakan graphic card model terkini dan high end. Boleh main mana2 games dengan high quality setting tanpa ada lag dan kecacatan graphic
  • Dilengkapi processor model terkini contohnya Intel Core i7 Sandy Bridge yang lebih laju dan menjimatkan penggunaan tenaga dan kurang panas
  • Screen full HD 1920x1080p dan juga sesetengah model menyokong fungsi 3D screen (memerlukan cermin mata khas)


Akan tetapi laptop gaming ini biasanya mempunyai harga yang sangat mahal, dan jarang orang mampu beli. Range harga bagi model laptop gaming ialah RM4500 ke atas dan ada model mencecah sampai RM8000 ke atas juga.

Untuk maklumat mengenai
laptop Dell Alienware : http://www.dell.com/my/p/alienware-desktops
laptop Asus ROG : http://rog.asus.com/

Okay tu sahaja , Sekian terima kasih :

0 comments

Post a Comment

JOM KLIK IKLAN

Blog Archive