14 Aug 2013

Tradisi Kecantikan Yang Sangat Menyeksakan

Beauty is pain. Istilah bahawa menjadi cantik itu menyakitkan mungkin tak berlebihan. Menilik sejarah, amalan-amalan ekstrem telah terakam dalam tradisi kecantikan di pelbagai belahan dunia.


Gambar hiasan

Ini adalah beberapa amalan ekstrem di dunia kecantikan tradisional.

Mengecilkan kaki


Tradisi ini diamalkan sejumlah wanita kelas pertengahan dan keatas di China sebelum abad ke-20. Sejak usia 5-8 tahun, mereka mengikat empat jari kaki, kecuali ibu jari, ke bawah telapak kaki. Kain yang digunakan untuk mengikat kemudian dijahit untuk mencegah pertumbuhan empat jari tersebut dan membiarkannya bersatu dengan tapak kaki.

Dalam budaya mereka, bentuk kaki kecil adalah lambang kecantikan wanita. Malah, boleh meningkatkan ghairah seksual lelaki. Demi mendapat kehormatan di tengah-tengah masyarakat, mereka rela mematahkan  tulang kaki dan mengalami jangkitan semasa proses tersebut.

Memanjangkan leher


Bagi suku di pedalaman Paudang, Thailand, memiliki leher panjang akan kelihatan anggun dan cantik. Atas nama kecantikan, mereka nekad melakukan perkara tersebut dengan mengenakan kumparan logam di leher. Seiring pertambahan usia, kumparan ditambah sehingga tulang leher bertambah panjang.

Peregangan bibir


Bagi suku Mursi di Ethiopia, lambang kecantikan bukan leher yang panjang, melainkan bibir yang lebar. Tradisi yang dikenali dengan istilah 'Labret' ini dilakukan dengan cara membuat lubang di bahagian bawah bibir semacam tindik selebar 1-2 sentimeter. Kemudian, meletakkan piring bulat di dalamnya.

Setiap dua hingga tiga minggu, mereka menggantikan piringan dengan diameter lebih besar. Ini berlangsung hingga bibir mencapai 15-25 sentimeter. Tradisi ini biasanya dilakukan para wanita sejak berusia 13-16 tahun, atau menjelang perkahwinan.

Korset ekstrim


Penggunaan korset jangka panjang yang sangat ketat boleh menghasilkan pinggang yang kecil. Penggunaan korset ini malah boleh mengurangkan ukuran pinggang wanita sebanyak 7-10 inci secara semula jadi. Kaum wanita pada abad ke-19 dan 20 ramai yang melakukan teknik meratakan perut dengan cara ini. Walhal, cara ini sangat berisiko kerana mampu menyebabkan tulang rusuk retak, kerosakan organ dan masalah pernafasan. [Sumber]

[Edited by SP]

0 comments

Post a Comment

JOM KLIK IKLAN

Blog Archive