15 Jan 2014

5 Tips untuk Dating

Musim cuti dah sekolah dah tiba. Means musim orang mengawan-pada-malam-pertama kahwin juga telah tiba. Sape2 yang dah ada calon di hati, mesti korang pun tak sabar2 nak kahwin gak kan. Tapi mesti ada antara korang yang masa dating, korang tak tahu nak wat apa. Tak tahu nak nak proceed macam mana.

Selalu korang dating, apa yang korang buat? Mesti korang pernah lepak2 kat taman sambil sembang2. Pastu gelak perlahan2. Kalo yang awek tu, gelak2 sambil wat muka comel. Tapi mana yang tak pernah dating atau still rasa tak konfiden walaupun dah beberapa kali kuar dating, aku ada tips yang mungkin bole tolong korang.


1. Jangan jual mahal

Yes. Jangan jual mahal masa dating. Sebab ternyata korang berdating sebab korang minat kat pasangan masing2. So what the heck nak jual mahal masa dating lak kan. Melaenkan korang accept nak dating sebab nak perabeskan duit pasangan korang je. Takde niat nak bercinta atau nak mendirikan masjid.




Nak jual mahal masa mencari pasangan mungkin idea yang baek (tapi jangan berlebih2 lak, takut last2 takde orang yang nak ngorat dah), tapi jual mahal masa dating is not a very good idea. Well, of course sometimes jual mahal nampak elegant. Tapi takut lambat laun pasangan korang annoy dan hubungan akan putus di pertengahan jalan.

Tapi kalo nak jual mahal gak, gi jual kat KLCC. Kat sana banyak barang mahal2. Hehehe... 
 


2. Bersembang pasal diri masing2

Aku rasa kalo orang yang dah lama kuar dating, probably takde masalah daripada segi topik perbincangan. Of course korang dah selesa ngan pasangan masing2 dan bila bersembang, topik apa2 pun bole masuk. Melaenkan korang ni jenis kurang bercakap macam aku. Hehehe... Aku merapu je banyak. Jarang benda yang berilmiah kuar dari mulut aku.

Bagi yang baru mula nak berdating kali pertama, kedua atau ketiga, mungkin bila tiba bab nak bersembang ngan pasangan korang, otak korang akan berpusing laju nak proses topik apa yang nak disembangkan. Yela, takut tersalah topik lak. Tak pasal2 korang je yang akan bercakap sampai abes.

Untuk memudahkan diri korang untuk bersembang dan tidak nampak awkward, apa salah nyer bersembang pasal diri masing2. Citer pasal diri korang yang pasangan korang blom tahu lagi. Pastu gilir2 la sembang. Jangan asyik korang je yang bercakap. Bosan lak pasangan korang nanti.


3.Pakai baju lawa/smart sket

Come on la. Dah nak gi dating, of course la kena pakai lawa2 kan. Tak kan nak pakai t-shirt pagoda, berkain pelikat dan selipar jepun kan (tapi selipar jepun tu aku pakai. kih3). Bukan setakat teman yang korang nak dating tu je yang lari. Silap haribulan kalo terserempak ngan member, member pun tak ngaku kawan.

Nasihat aku, pakai yang lawa2 sket bagi yang perempuan dan smart2 sket bagi yang lelaki. Kalo bole, biar simple tapi nampak smart. Leave a good impression to your partner. First impression kan penting dalam bab2 dating ni.




Yang pompuan, tak perlu la pakai baju beropol2 atau baju penyapu lantai. Nanti takde keje lak mak cik cleaner sebab korang dah sapu abes sampah2. Pakai baju kurung pun dah nampak cun hokey. Untuk lelaki lak, tak yah nak bertuksedo bagai kalo just nak lepak kat shopping mall. Ni bukan citer Korea. Kalo nak gi bawak makan kat restoran 5 bintang, baru sesuai kot.

Owh, lupa nak pesan. Jangan pakai baju seksi dedah sana dedah sini. Kalo partner korang berdarah hidung, tak pasal2 cancel dating sebab kena masuk wad. Hehehe...


4. Tunjukkan yang korang sker kat partner korang

Kalo tak tunjuk, camne partner korang nak tahu, ye tak. Ada banyak cara nak tunjuk kat partner korang yang korang sker kat dia. Lirikan mata, body language. Tapi kalo partner korang ni jenis lambat pick up, korang bagitau "I love you" kat dia. Mudah kan. Kan?

Tapi make sure yang korang dah btol2 rasa yang he or she is the chosen one. Kang tak pasal2 I lap you you lap me, pastu last2 tinggal macam tu je.


5. Bawak buah tangan masa dating




Selalu nyer pihak lelaki yang patut bawak buah tangan kan. Baru la gentleman sket. Bagi hadiah ke, bunga ke. Tak kisah la bunga beli ke bunga petik. Janji ada something nak gembirakan hati dia. Belah pompuan pun tak dikecualikan kalo diorang nak bagi hadiah. Lagi lelaki sker. Hehehe...

Tahi hidung atau boxer lama korang bukan la sejenis hadiah ye. Harap maklum.

0 comments

Post a Comment

JOM KLIK IKLAN

Blog Archive